USTAŠA

This weblog is an online protest of Croatian patriots against the current Croatian government under the leadership of Dr. Ivo Sanader and Stipe Mesic who, in the name of democracy, wage a fruitless war against Croatian “fascists” by using the same fascist methods: police repression, destruction of monuments (Budak & Francetic), glorifying Tito’s butchers and curtailing the freedom of media.

petak, rujna 17, 2004

Luka Gorjanović o legendarnoj Crnoj legiji

Legendarna ustaška Crna legija danas je ponajviše poznata pjesmama "Evo zore, evo dana..." kao i drugim pjesmama ustaškog smjera u hrvatskoj pop/rock glazbi... O nastanku i borbenim podvizima ove legije saznat ćemo nešto iz odlomaka knjige Luke Gorjanovića "Branitelji Hrvatske kroz stoljeća" (Buenos Aires, 1949; str. 81-82, 94-95). Gorjanović je tijekom NDH obnašao službu domobranskog pješačkog časnika (postao je i ratni invalid) te se nakon okončanja 2. svj. rata nastanjuje u Argentini.Jure Francetić i Rafael Boban


CRNA LEGIJA U OBRANI HRVATSKE

Za obranu hrvatskih područja Bosne i Hercegovine, protiv divljanja i klanja krvožednih četnika, koja područja su već do tada bila zavijena u crno zbog nedjela četnika, osniva se koncem 1941. u Sarajevu Crna Legija. Ustaški bojnik Jure Francetić formira legiju, koja će pronieti slavu hrvatskog oružja u borbama protiv četnika i srbo-komunista širom planine Romanije, na Drini i diljem krvave Bosne.

Crna Legija stvorena je od mladića dobrovoljaca s područja Bosne i Hercegovine, t.j. onih predjela, u kojima su do tada četnici uzvršili mnoga zvjerstva, od mladića, čije su obitelji i domovi uništeni i zavijeni u crno, mladića onih obitelji, koje je pokrila crnina i tuga kroz oštricu noža hrvatskih zakletih neprijatelja s mrtvačkom glavom na šajkači. Sva ta hrvatska mladost, koja se je dobrovoljno javila u legiju, oplakivala je u crnici svoje izgubljene roditelje, braću i sestre, svoje najmilije i najdraže. Zbog toga je legija dobila taj naziv i nosila crnu odoru. Formirane bojne legije, nakon najkraće izobrazbe, stupaju u borbu protiv četnika na prostoru planine Romanije. Legija je brojila preko 1200 momaka-boraca i utjerivala četnicima strah u kosti, svojim junačtvom do uz prezir smrti.

Hrabri zapovjednici nepobjedivih bojni Crne Legije.

Mjeseca veljače 1942. Crna Legija u neopisivom herojstvu čisti Romaniju od četnika i baca ih na pojedinim sektorima preko Drine, nanosi im silne gubitke. Legija se bori protiv četnika pod zapovjedničtvom ustaškog bojnika, kasnije pukovnika, legendarnog junaka Jure viteza Francetića. Junak iz Like vitez Francetić ponikao je podno Velebita, nošen snagom ličkog genija na krilima "Vile Velebita", ujedno je i junak naše Bosne ponosne, gdje se je borio protiv neprijatelja Hrvatske, izgarao pred grudobranom Domovine, vodio legiju iz pobjede u pobjedu. Jure Francetić je nakon svoje tragične smrti kod Slunja promaknut u čin krilnika i odlikovan najvećim hrvatskim ratnim odlikovanjem s pravom naslova viteza, za velike zasluge, koje je učinio za Državu Hrvatsku.

Borbe Crne Legije protiv četnika i partizana ušle su u legendu naših borbi na Romaniji i na Drini. Osobitom hrabrošću na Drini u sastavu Crne Legije iztakao se je ustaški pukovnik Frane Sudar, sin kršne Like, junak Bosne, kao i veliki borac i rodoljub Rafael Boban, sin naše junačke Hercegovine. Zasluge i uspjesi Legije u častnoj i junačkoj obrani hrvatskog naroda protiv stoljetnih hrvatskih neprijatelja ući će u hrvatsku ratnu poviest kao iztaknuti primjer hrvatskog herojstva i rodoljublja.

Borbe na planini Romaniji.

Na raznim borbenim područjima planine Romanije i na Drini, kao protiv četnika, tako i protiv partizana, težke i krvave borbe vodi hrvatska Crna Legija tokom 1942. i 1943. godine. Borbene satnije i bojne legije probijaju se u jurišima, gudurama i vrletima neprohodne i divlje Romanije, goneći partizane preko Drine, nanoseći im silne gubitke, da ih konačno do temelja unište, pa i uz cienu velikih vlastitih gubitaka. Vojnici Crne Legije izpjevali su bezbroj vojničkih ratnih pjesama tokom borbi na Romaniji i Drini. U svakoj pjesmi spominju se imena i iznose zasluge hrvatskih zapovjednika i junaka: Jure Francetića, Rafaela Bobana i Frane Sudara.

Kad je Romanija očišćena od partizana, na vrhu Romanije proslavljeni borci Legije, iztakli su hrvatsku ratnu zastavu, kao znak pobjede hrvatskog oružja nad partizanima. Povodom toga borci Legije izpjevali su pjesmu, koha glasi:

"Na vrh gore Romanije
hrvatski se barjak vije,
Pod barjakom mladi momci,
Sve ustaše dobrovoljci.
I na njemu sitne piše
partizana nema više"

Od drugih pjesama evo nekoliko kitica:

"Evo zore, evo dana
Evo Jure i Bobana." , te stihovi:
Jure gazi Drinu vodu,
On se bori za slobodu".

Luka Gorjanović: "Branitelji Hrvatske kroz stoljeća" (Buenos Aires, 1949)

1 Comments:

 • At 20. lipnja 2015. u 13:45, Blogger Amani Alrashid said…

  Pročitaj ovaj umobolni post i nadam se da će "stoljećima" istorije ove mentalno bolesne nacije koja sebe naziva Kroatima a govori istim jezikom kao i "zakleti im neprijatelji", fizičko, mentalno i ruglo konačno naći svoj put na svetlost dana kao i kosti više od 700 000 mučki poklane dece, žena, sitne dece odojčadi i bezbroj Jevreja i Roma.
  Krv koju ste prolili visi nad vama i vašim pokolenjima, draga braćo po Bibliji, u univerzumu.
  zemlja vam rošče u bedi i nemaštini, a sami ste je takvom stvorili. Mrski ste i Bogu i narodi, mrze vas i Italijani,i Slovenci i I čitava Evropa u Evropskoj zajednici i van nje, a što je najzanimljivije, nemate većeg neprijatelja doli samog sebe.

  Sa velikim uvažavanjem prešla sam u pravoslavnu veru iz vašeg monstruoznih katolicizma. Jadnici, žao mi vas je, tolike ste ljude pobili a ropćete i uzdišete da vas na mala vrata puste da provirite u šengen, vaše nacističke gazde koje su vam ukrale dušu da za njim izvršite gnusosti kojih bi se zveri postidele. Ne, nacistima su vaša "junaštva" bila gnus, što si i zapisivali. "Vernici" koji nisu pročitali osnovnu i prvu Božiju zapovest u odnosu čoveka prema čoveku "NE UBIJ", pobiše milijon nedužnika, vrlo slavno. Ali nema smrti bez sudnjega dana, budale neosoljene. Julija, majka pravoslavna

   

Objavi komentar

<< Home