USTAŠA

This weblog is an online protest of Croatian patriots against the current Croatian government under the leadership of Dr. Ivo Sanader and Stipe Mesic who, in the name of democracy, wage a fruitless war against Croatian “fascists” by using the same fascist methods: police repression, destruction of monuments (Budak & Francetic), glorifying Tito’s butchers and curtailing the freedom of media.

petak, rujna 10, 2004

Sveti Rok: hrvatski građani odaju počast Budaku

Hina, 30. kolovoza 2004

Građani odaju počast Budaku na mjestu uklonjene spomen pločeU spomen na rođendan Mile Budaka, više od stotinu građana iz raznih hrvatskih krajeva danas mu odaje počast u Svetom Roku.


SVETI ROK - U spomen na rođendan Mile Budaka, književnika i ministra u vladi NDH, više od stotinu građana iz raznih hrvatskih krajeva danas mu odaje počast u Svetom Roku na mjestu s kojeg je nedavno, temeljem Vladine odluke uklonjena njegova spomen ploča. Službenih govornika na skupu nije bilo, a primijećeno je da je u ime Hrvatske čiste stranke prava vijenac uz dvorišni zid mjesne crkve, gdje je bila postavljena spomen ploča položio politički tajnik stranke Ivan Gabelica. "Došli smo položiti vijence i pokloniti se žrtvi Mile Budaka", rekao je. Po neslužbenoj informaciji HČSP je tražio da se u crkvi održi misa no svećenici su to odbili.Vijence su položili i upalili svijeće predstavnici Udruge štovatelja dr. Branimira Jelića, predstavnici Nove hrvatske desnice, te građani pojedinačno. Jedan od inicijatora podizanja spomen ploče, hrvatski iseljenik iz Sv. Roka, koji živi u Kanadi, Josip Vidaković rekao je da je "Vladino uklanjanje ploče kukavički čin". "Toga dana bio sam u Gospiću. Da sam bio ovdje, oni koji su skidali ploču ne bi prošli preko mene živog", rekao je dodajući da mu je žao što je Vlada uklonila ploču i da njegovo ogorčenje dijele svi mještani Sv. Roka. Mile Budak nije bio ni krvnik ni ratni zločinac, napustio je 1943. vladu NDH zbog neslaganja s rasnim zakonima, samo što se to u današnjoj Hrvatskoj ne želi čuti. Rođen sam 1938., nisam bio ni partizan ni ustaša, samo želim da se sazna istina o Mili Budaku, rekao je Vidaković. Među građanima je bio i Ivan Čeljo iz Oklaja. "Došao sam odati počast čovjeku, a novine, posebice 'Slobodna Dalmacija' pišu gluposti o njemu. Ja sam partizansko dijete, moj otac je bio partizan, ali su ga isto partizani ubili", rekao je Čeljo. Među nazočnima bila je i Ana Lučić iz Nove hrvatske desnice koja je na sebi nosila znak "U". U izjavi novinarima rekla je da je Budak zavrijedio velike spomenike u svim gradovima. Skup protječe mirno. Među onima koji polažu vijence i cvijeće ima mlađih i starijih osoba.

http://www.vipnet.hr/cw/d_show?idc=2344368&idnews=5059308&page=

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home