USTAŠA

This weblog is an online protest of Croatian patriots against the current Croatian government under the leadership of Dr. Ivo Sanader and Stipe Mesic who, in the name of democracy, wage a fruitless war against Croatian “fascists” by using the same fascist methods: police repression, destruction of monuments (Budak & Francetic), glorifying Tito’s butchers and curtailing the freedom of media.

nedjelja, rujna 26, 2004

Ubojstvo kralja Aleksandra 9. listopada 1934. god.

Starojugoslavenski režim bio je utemeljen na diktaturi i gušenju demokratskih sloboda. Kroz dominaciju srpskih političara, vojske, policije i kralj je Aleksandar jačao vlastiti položaj. Neravnopravnost, ugnjetavanje, nedemokratski ustavi, šestosiječanjska diktatura, ubojstvo hrvatskih delegata u jugoslavenskoj skupštini bile su metode te politike.

Zbog toga je kralj imao sve više protivnika. Usporedno stvara se i pokret koji će pokušati utemeljiti samostalnu hrvatsku državu. Dolazak Hitlera na vlast naveo je jugoslavenskog kralja Aleksandra na približavanje Njemačkoj. U to vrijeme Francuska pokušava obuzdati uspon Njemačke organiziranjem novih međunarodnih odnosa u Europi, suradnjom sa Sovjetskim Savezom i osmišljavanjem Sredozemnog pakta. Zato je francuska diplomacija bila uznemirena vijestima o približavanju kralja Aleksandra Njemačkoj. Francuski ministar vanjskih poslova Louis Barthou boravi u Beogradu u lipnju 1934. Tada je dogovoren posjet kralja Aleksandra Parizu za listopad iste godine.

Vođa ustaša dr. Ante Pavelić odlučio se za akciju: za vrijeme tog posjeta ukloniti nositelja diktature. Organizaciju i pripreme atentata Pavelić je povjerio Eugenu Didi Kvaterniku. Atentatori su se pripremali na Janka pusti u Mađarskoj, odakle su s krivotvorenim putovnicama preko Austrije krenuli u Francusku.

Kralj je isplovio iz Boke Kotorske na razaraču Dubrovnik i stigao u Marseille 9. listopada 1934. Trebao je nastaviti put prema Parizu, no, nakon iskrcavanja, kada je povorka automobila krenula prema gradskoj vijećnici, izvršen je atentat. Uz kralja smrtno je pogođen i francuski ministar Barthou.

Čuvajte mi Jugoslaviju, navodno je umirući izustio Aleksandar. Je li doista uspio to reći ili je taj oproštajni uzvik izmišljen kako bi se smirilo nezadovoljne narode u Jugoslaviji? Neposredni izvršitelj dvostrukog umorstva bio je pripadnik VMRO-a, makedonske revolucionarne organizacije Veličko Kerin, koji se pojavljivao i pod drugim imenima.

Pretpostavlja se da je iza ustaškog pokreta stajala fašistička Italija ili čak Hitlerova Njemačka. Po jednoj pretpostavci glavna meta atentata i nije bio Aleksandar, već ministar Barthou, jedan od najvećih neprijatelja nacističke Njemačke. U vrijeme atentata političke su napetosti u Europi vrlo visoke. Fašisti se pripremaju za rat i pokušavaju čim više oslabiti potencijalne protivnike.

Nakon ubojstva Aleksandra, u ime maloljetnog kralja Petra II. Jugoslavijom vlada tročlano namjesništvo na čelu s knezom Pavlom. Bez čvrstog oslonca, obezglavljena srpska buržoazija pomalo se dijeli u suprotstavljene strane. Tako uzdrmana država lako će pokleknuti pred naletom nacističkih trupa 1941.

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home