USTAŠA

This weblog is an online protest of Croatian patriots against the current Croatian government under the leadership of Dr. Ivo Sanader and Stipe Mesic who, in the name of democracy, wage a fruitless war against Croatian “fascists” by using the same fascist methods: police repression, destruction of monuments (Budak & Francetic), glorifying Tito’s butchers and curtailing the freedom of media.

nedjelja, travnja 10, 2005

Zadarski ogranak Hrvatskog domobrana obilježava godišnjicu osnivanja NDH

Slobodna Dalmacija, 10. travnja 2005.

ZADARSKI OGRANAK HRVATSKOG DOMOBRANA
PRILIKOM OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE OSNIVANJA NDH PORUČIO:
Gotovina, ustaše su uz tebe!

ZADAR - Zadarski ogranak Udruge ratnih veterana "Hrvatski domobran" obilježio je u subotu 64. obljetnicu utemeljenja Nezavisne države Hrvatske izvještajnim saborom kojem je prethodila misa u crkvi sv. Šime. Članovi Udruge su se okupili na Narodnom trgu i noseći veliki drveni križ, zastave, slike Franje Tuđmana i Ante Gotovine defilirali gradom do crkve, a potom do Doma sindikata u kojem su održali sabor.
Prilikom njihova prošlog ovakvog okupljanja, lani početkom prosinca, više članova nosilo je ustaške uniforme, nakon čega su bili pozvani na obavijesni razgovor u policiju i dobili prekršajne prijave.
Domobrani su kroz Zadar pronijeli drveni križ (nosi ga Pave Smolić, nedavno priveden zbog ustaške odore) te slike Tuđmana i Gotovine/Branislav GRGUROVIĆOvaj put nije bilo ustaških kapa (istina, dio je nosio crne odore i odličja), a policija je budno pratila događaj. Primjetno je bilo da se ne želi izazvati incident, jedino je prilikom intoniranja Lijepe naše na početku sabora jedan od najmlađih prisutnih desnicu dignuo u zrak, na što su ga stariji upozorili da ju spusti.
Na sabor domobrana došao je i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Davor Aras koji je zbog govora pod Pavelićevom slikom na prosinačkom skupu bio izbrisan iz HDZ-a. Ovaj put nije govorio, no njegov dolazak je burno pozdravljen, kao i dolazak predstavnika Hrvatskog ustaškog pokreta, domobrana iz Omiša, Šibenika, Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih, zadarske Hvidre, te pozdravni brzojavi upućeni iz Imotskog, Chicaga, Ljubljane, San Pedra, Toronta, Sydneya i Cannbere. Govoreći o proteklom razdoblju, predsjednik ogranka Hrvatskog domobrana Željko Stipić je naglasio kako grad Zadar i Zadarska županija nedovoljno daju za rad jer udruga broji 736 članova. Grad će, istina, ove godine dati 15 tisuća kuna, a županija 20 tisuća, što su članovi komentirali "bit će za kape".
- Naše prošlo okupljanje bilo je medijski prenaglašeno zbog uniformi, no mi nismo radili ništa što već i prije nismo činili, a Davor Aras je, kao i neki od nas, zbog toga imao posljedica, kazao je Stipić.
- Zanimljivo je da smo prošlog ljeta u našim odorama išli preko granice, u BiH, na svečanost kosidbe na Kupresu. Nismo smetali ni srpskim policajcima, a vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer se dva dana s nama družio i htio slikati kad smo bili u odori. Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa govori neistinu kad tvrdi da nas je potjerao i da nam se neće dopustiti održavanje mise u Zadru. I danas smo održali misu za NDH, a ove godine ćemo održati misu i za našeg poglavnika Antu Pavelića, viteza Juru Francetića i Milu Budaka, rekao je Stipić te najavio skorašnje otvaranje spomenika žrtvama velebitskog ustanka u Lukovom Šugarju. Na koncu je upućena poruka generalu Anti Gotovini neka se čuva i da su ustaše uvijek uz njega.

E. ŠPRLJAN

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home