USTAŠA

This weblog is an online protest of Croatian patriots against the current Croatian government under the leadership of Dr. Ivo Sanader and Stipe Mesic who, in the name of democracy, wage a fruitless war against Croatian “fascists” by using the same fascist methods: police repression, destruction of monuments (Budak & Francetic), glorifying Tito’s butchers and curtailing the freedom of media.

nedjelja, siječnja 29, 2006

Velikosrpstvo s hrvatskim novcima - VL. 10.1. 2006

10.01.2006 19:00
U POVODU
Velikosrpstvo s hrvatskim novcima

Autor ZVONIMIR DESPOT
Nevjerojatno je kako je u javnosti hladno i nezainteresirano primljena izuzetno sporna knjiga nekadašnjeg direktora Arhiva u Karlovcu Đure Zatezala, koji je u njoj objavio svjedočanstva o ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskog ratu na Kordunu, Banovini, Lici, Pokuplju i Gorskom kotaru pod naslovom "Radio sam svoj seljački i kovački posao".

No, zato je knjiga dobrano potresla Ministarstvo kulture i ministra Božu Biškupića jer je njezin urednik, kao i niza dosadašnjih spornih izdanja "Prosvjete", njegov pomoćnik za knjige i nakladništvo Čedomir Višnjić. Štoviše, ova je knjiga financirana i novcem hrvatskih poreznih obveznika, a kosu na glavi, koju je Biškupiću i društvu digla iz političkih razloga, povjesničarima je podignula zbog njezina sadržaja koji je na tragu velikosrpske propagande kakvu smo čitali iz famoznih djela Milana Bulajića ili Vladimira Dedijera.

Zatezalo u svojoj knjizi nije donio ništa novoga niti knjiga očito ima cilj profesionalno prikazati određeno razdoblje i problematiku. Knjizi nije ni pristupio kao povjesničar ni arhivist jer joj je cilj očito drugi, a to je ponovno optuživanje Hrvata za genocidnost. On, naime, u kontekst ne stavlja počinjene zločine, no zato ponavlja teze i brojke koje su već nebrojeno puta demantirane, ali su uvijek služile za manipulacije, kao i u njegovu slučaju sada.

Nevjerojatan je njegov zaključak da se za komunizma šutjelo o ustaškim zločinima, ali i njegova neizravna poruka da za njih još nisu dovoljno svi kažnjeni, pa bismo valjda mi danas trebali snositi krivnju. A povjesničari jako dobro znaju da su komunisti ustaše proganjali tako da bi za njima išli i na Mjesec da su se tamo skrili.

Tako ponavlja Bulajićevu brojku od gotovo 20.000 ubijene djece u Jasenovcu, pa još i na drugim mjestima, stalno spominje starce i civile, ali nigdje četnike i zločine nad Hrvatima. Po njemu bi Srbi bile jedine žrtve Drugog svjetskog rata. Dakako da bi mu teze pale u vodu da je išao u raščlanjivanje jer onda ne bi mogao prešutjeti koliko su ti "genocidni" Hrvati pomogli Srbima. Zašto se stalno prešućuje koliko je kozaračke djece spasio nadbiskup Stepinac?

Kad se u uvodu pročita kako on to razdoblje povezuje s Domovinskim ratom, onda je jasno da je riječ o pritisku na međunarodnu zajednicu pred suđenje Gotovini i ostalima za Oluju. Očito je da još ima onih koji ne mogu prežaliti što danas nemaju "Srpski Karlovac". Žalosno je samo što se to radi uz blagoslov i plaćanje hrvatskih državnih institucija zbog tri saborska glasa SDSS-a. Zaista pravi put za izgradnju suživota između Hrvata i Srba. Zapravo se čini kako bi neki s one strane rado ponovno u rat protiv Hrvata. Oluja očito još neke nije opametila.


Ispis Pošaljite članak
Ostale vijesti
Sanader od Beča traži podršku za hrvatski stav
Hrvatskoj članstvo u NATO-u 2009.
Pravobraniteljica na hitnu raspravu odbora
HRT danas šalje prve zahtjeve za ovrhe
Kirin traži ukidanje nula promila do ljeta
Sanader: Paket iz Bruxellesa nije dobar

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home